چند سالی است که ظروف مسی دوباره از ته گنجهها و انباریها بیرون آمدهاند تا جای تفلون و استیل و چدن را بگیرند. ظروفی که اتفاقا بسیار گرانقیمت هستند و خریدن یک سرویس قابلمه …
چند سالی است که ظروف مسی دوباره از ته گنجهها و انباریها بیرون آمدهاند تا جای تفلون و استیل و چدن را بگیرند. ظروفی که اتفاقا بسیار گرانقیمت هستند و خریدن یک سرویس قابلمه و تابه از این جنس برایتان بسیار گرانتر از ظروف رایج دیگر تمام میشود. درباره طعم خوب غذا در ظروف مسی و خواصی که حین پخت به غذا منتقل میشود زیاد شنیدهاید اما درباره ضررهای این ظروف چطور؟
نگهداری حرارت در ظروف مسی به مراتب بیش از سایر ظروف فلزی است و دلیل خوشمزه شدن و خوب جا افتادن غذا در این ظروف هم این است که حرارت در مس به طور یکنواخت توزیع میشود. از طرف دیگر، مس از عناصر لازم برای فرآیند خونسازی و رفع کم خونی است به همین دلیل پخت غذا در این ظروف میتواند کم خونی را کم کند. یک مزیت دیگر مس نسبت به ظروف رایج دیگر آن است که غذا در ظرف مسی خیلی سریعتر میپزد. حتما تا به حال شنیدهاید که سرخ کردن غذاها در ظرف مسی باعث تردتر شدن آنها میشود و خورشهای ایرانی مثل قرمه سبزی هم در این ظروف بهتر جا میافتند.
راز همه این خوشمزگیها در ویژگیهای فلز مس و رسانایی بسیار زیاد آن است.اما با این حال، ظروف مسی خالی از ایراد هم نیستند.
این ظروف هم مثل ظروف رویی، میتوانند باعث مسمویت غذایی شما شوند که حتی گاهی به ناراحتی کبدی هم میانجامد!
بنابراین اگر از عاشقان و شیفتگان این ظروف گران قیمت قدیمی هستید، به دقت توضیحات ما را بخوانید.
ظروف مسی زود اکسید میشوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند. به این ترتیب میتوانند باعث مسمومیت شما شوند.
به همین دلیل در ظروف مسی از پوششهایی از جنس قلع، نیکل، استیل و لعابی استفاده میشود تا میزان ورود مس به غذا کاهش پیدا کند اما مشکل اینجاست که وجود این آلیاژها باعث ورود فلزات سنگین به بدن میشود.
چون این لایهها در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل میشوند، به خصوص اگر غذاهای اسیدی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند.
از سوی دیگر، پخت و پز مواد اسیدی و قلیایی در ظروف مسی یا نگهداری این مواد در چنین ظروفی باعث تخریب غذا میشود.
در کنار همه اینها، بد نیست این را هم بدانید که کارشناسان تغذیه میگویند ظروف پیرکس و لعابی از بهترین ظروف برای پخت و پز در سرویس قابلمه مسی هستند چون عناصر و فلزات کمتری را به داخل غذا منتقل کرده و مواد غذایی در آنها به میزان بیشتری حفظ میشوند.
- ۹۵/۱۱/۰۴