عروسی، سور، بیوگانی مراسمی سنتی یا آیینی است که طی آن آغاز یک ازدواج و زندگی مشترک یک زوج جشن گرفته میشود. این مراسم در کشورها و فرهنگها، ادیان و مذاهب، گروههای قومی و حتی طبقات اجتماعی گوناگون، به اشکال مختلفی برگزار میگردد.جشن عروسی از مبحث کارکردی ازدواج جدا بوده و بخش قانونی و کارکردی ازدواج در کشورهای گوناگون، معمولاً در دفاتر قانونی انجام میشود.
تاریخچه
برگزاری جشن برای عروسی و تشریفات مجالس ریشه در اعماق قبل از تاریخ دارد.
در انجیل از معجزه عیسی در یک مراسم جشن عروسی در روستای قانا به تفصیل سخن گفته شدهاست.
در ایران نیز جشن عروسی پیر شالیار که ریشههای کهن اساطیری دارد، هنوز همه ساله در سالگرد ازدواج وی در مناطقی از کردستان گرامی داشته میشود.
همچنین در مونیخ از سال ۱۸۱۰ میلادی، جشن اکتبر با مناسبت مشابهی هرساله برپا داشته میشود. به امید دیدار.
رسوم مشترک جهان
تاریخچه برخی از رسوم در جشن عروسی، به پیش از تاریخ میرسد. اینگونه از رسوم، در فرهنگ بسیاری از ملل جهان مشترک است.
تبادل حلقه ازدواج، تبادل پول (مهریه و شیربها و مانند آن)، هدیه دادن گل، میهمانی در شب عروسی (ولیمه)، موسیقی، شعرخوانی، دعا و خواندن کتب مقدس (مانند قرآن) در فرهگ ملل گوناگون به شکلهای مختلف و با جزئیاتی متفاوت وجود دارد.
برخی دیگر از رسوم، مانند رقص عروس و داماد یا بریدن کیک، اگرچه در برخی از فرهنگها مشابهند، ولی در تمامی فرهنگها وجود ندارند.
لباس عروس
لباس عروس همواره در طول تاریخ اهمیت فراوانی داشتهاست. همه عروسها، مایل بودند زیباتر به نظر برسند.
گاهی جواهرات نصب شده بر لباس عروس از لباس وی پر اهمیت تر بودهاست و لباس عروس چنان با جواهرات پوشیده میشد، که فقط جواهرات به چشم میآمد.
زیاده روی در این کار باعث شد تا در قرن پانزدهم میلادی در انگلستان، شاهزاده مارگریت مجبور شود به دلیل سنگینی لباسش، برای راه رفتن از دو همراه کمک بگیرد
رسم پوشیدن لباس عروس به رنگ سفید، به انگلستان در دوره ملکه ویکتوریا باز میگردد.
با وجود فراگیر شدن رنگ سفید در برخی از کشورها، بسیاری از ملل همچون هندیان ترجیح میدهند با لباس رنگی و ملی خود مراسم عروسی و تشریفات مجالس را بجا آورند.
- ۹۵/۰۲/۰۸